DEZE BOUWPAUZE was ONDOORDACHT EN ONDERTUSSEN VERNIETIGD

Eind mei besliste de gemeenteraad een ‘bouwpauze’ in te lassen. Die bouwpauze zegt dat in Ternat geen enkele meergezinswoning meer wordt vergund tot eind 2025. 

Het voorstel kwam van oppositiepartijen N-VA en Open Vld +.  CD&V en Volks keurde de bouwpauze mee goed. Voor Ternat stemde niet mee met het voorstel van de oppositie. Voor Ternat stemde ook niet tegen. Het onderwerp was beslist een grondige discussie waard maar discussie kwam er nooit. Resultaat: een ondoordachte bouwpauze die de gouverneur moest vernietigen.

De gouverneur van Vlaams-Brabant heeft de beslissing intussen vernietigd. Een algemeen verbod over een aantal specifieke bouwtypes die wel vergunbaar zijn volgens de geldende bestemmingsplannen? Dat kan niet.

Wat kan wel? 

IN AFWACHTING VAN EEN RUP kan de gemeenteraad wel een beleidskeuze formuleren, een visie opstellen en het college vragen om hiermee rekening te houden bij het afleveren van vergunningen.

Wat kan niet?

Deze visie is echter nooit bindend. Het college moet elke vergunning apart behandelen. Het college moet een specifieke motivering geven wanneer het een vergunning weigert. Het college kan niet louter verwijzen naar de visie of beleidskeuze van de gemeenteraad.

Zoals te verwachten houdt deze gemeenteraadsbeslissing voor een bouwpauze juridisch geen steek.  

Het was voor Voor Ternat één van de redenen voor de onthouding. 

Is EEN bouwpauze een goed idee? 

Goed of slecht, tot eind 2025 zou elk bouwproject voor een meergezinswoning automatisch niet vergund worden. Dat geldt ook voor wie bijvoorbeeld zijn huis wil opdelen voor de kinderen of met een architect werkt aan de plannen voor een cohousingproject. Twee jaar lang worden projecten met de grove borstel afgekeurd terwijl je als bouwer kosten blijft maken. Het zal je maar overkomen. Burgers draaien hier op voor het gebrek aan ruimtelijke visie. Daar is Voor Ternat vierkant tegen. Gelukkig werd deze bouwpauze dan ook vernietigd.

Wat is het effect van bijkomende belastingen op grotere projecten? 

Er kwam ook een uitbreiding van het belastingsreglement op bouwen. Een ontwikkelaar – ondernemer of privé – zal betalen per bijkomende wooneenheid. Daarmee wordt wonen in Ternat de facto duurder.

Minder kansen om in ternat te blijven

Jongeren krijgen nog minder kansen op betaalbaar wonen in hun eigen gemeente. 

Bovendien werk je ook de vergrijzing in de hand, hetgeen dan ook nog eens nefast is voor je belastingen. 

SAMEN THUIS IN TERNAT

DE TOEKOMST VOOR TERNAT IS ROOSKLEURIG