Is een coherent Plan niet beter dan een incoherente Pauze?

Uiteraard. De bouwpauze zou zogezegd toestaan om het Ruimtelijke Uitvoeringsplan Bebouwde Ruimte af te werken. Dat plan is van groot belang: het moet een einde maken aan de willekeur en eindelijk vastleggen hoe en waar gebouwd mag worden in de gemeente. Het is ons dan ook een raadsel waarom dit cruciale dossier al zo lang aansleept. Door het getalm van de gemeente worden bouwers nu gestraft. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Hoe benut je de overblijvende ruimte het slimst?

Populistisch uithalen naar de vermeende ‘verappartementisering’ is naast de kwestie. Lintbebouwing en de grote vrijstaande villa hebben veel kwalijker gevolgen voor de ruimte en het landelijk karakter van de gemeente. De bouwpauze liet die voor de ruimte nadelige woonvormen ongemoeid. Dit is volledig in strijd met de aanbevelingen van deze tijd.

Is EEN bouwpauze een goed idee?

Goed of slecht, tot eind 2025 zou elk bouwproject voor een meergezinswoning automatisch niet vergund worden. Dat geldt ook voor wie bijvoorbeeld zijn huis wil opdelen voor de kinderen of met een architect werkt aan de plannen voor een cohousingproject.

in afwachting

IN AFWACHTING VAN EEN RUP kan de gemeenteraad wel een beleidskeuze formuleren, een visie opstellen en het college vragen om hiermee rekening te houden bij het afleveren van vergunningen.

SLIM GROEIEN OM TERNAT TE BLIJVEN
Natuurlijk wil Voor Ternat niet ‘alles volzetten met appartementen’ zoals kwatongen beweren. De bevolking groeit de laatste jaren in Ternat gemiddeld met 0,9 % per jaar. In 2022 was er een piek van 1,6 % door de instroom van Oekraïense vluchtelingen.
BOUWPAUZE
Een algemeen verbod over een aantal specifieke bouwtypes die wel vergunbaar zijn volgens de geldende bestemmingsplannen? Dat kan niet.
Gouverneur Vlaams-Brabant
OPEN RUMITE SLIM BENUTTEN
Populistisch uithalen naar de vermeende ‘verappartementisering’ is naast de kwestie. Lintbebouwing en de grote vrijstaande villa hebben veel kwalijker gevolgen voor de ruimte en het landelijk karakter van de gemeente. De bouwpauze liet die voor de ruimte nadelige woonvormen ongemoeid. Dit is volledig in strijd met de aanbevelingen van deze tijd.
Yo De Beule

ONZE VISIE

RUIMTE VOOR TERNAT

We behouden de open ruimte die er nu is voor natuur, recreatie en landbouw. Nieuwe woningen passen we in in de bestaande woonkernen. 

Als we geen nieuwe woonruimte willen aansnijden, moeten we binnen in het woongebied meer plaats maken voor wonen. We vullen niet zomaar alle beschikbare  ruimte in, maar doen dat op een kwalitatieve manier. We werken met duidelijke richtlijnen voor bouwen, die rekening houden met de draagkracht van de omgeving.

Tegen 2050 zal onze bevolking met 9% toenemen. Dat zijn 645 extra kleine huishoudens (Bouwmeester Scan). Om aan die woningnood tegemoet te komen, hebben we nieuwe, compactere woonvormen nodig zoals cohousing of het opdelen van grotere huizen. Zo kunnen tegelijk meer mensen betaalbaar wonen. 

Geen kernverdichting zonder kernversterking. Dichter bij elkaar wonen en het nog gezellig houden ook? Dat kan. Binnen de kernen vind je alles wat je dagelijks nodig hebt. Het zijn bruisende omgevingen met plaats voor handel, onderwijs, sport en cultuur, zorg en groen. 

Met extra groen maken we van de kernen aangename plekken die beter bestand zijn tegen de uitdagingen van de toekomst zoals droogte, hitte en wateroverlast. 

HANDIGE CIJFERS

We leggen Ternat even naast de buurgemeenten uit onze politiezone.

36,2 %

Hoeveel % is bebouwd?

In Liedekerke is dat 41,1 %, in Affligem 35,6 % en in Roosdaal 29,4 %

11 %

Hoeveel woningen zijn flats?

In Liedekerke is dat 17,3 %, in Affligem 8,6 % en in Roosdaal 7,7 %

659

Aantal inwoners per km2

In Liedekerke is dat 1342, in Affligem 751 en in Roosdaal 535

De gevolgen van een mogelijke bouwpauze

Zoals te verwachten houdt deze gemeenteraadsbeslissing voor een bouwpauze juridisch geen steek en heeft de gouverneur ze vernietigd. Het was voor Voor Ternat één van de redenen voor de onthouding.

Duurder wonen

Er kwam ook een uitbreiding van het belastingsreglement op bouwen. Een ontwikkelaar - ondernemer of privé - zal betalen per bijkomende wooneenheid. Daarmee wordt wonen in Ternat de facto duurder.

Extra kosten

De gemeente zou niet alleen automatisch vergunningen weigeren maar ook automatisch in beroep gaan als de provincie wel groen licht geeft. Dat is een serieuze stijging van gerechtskosten voor de gemeente en onrechtstreeks dus ook alweer voor de burger.

Minder kansen voor jongeren

Jongeren krijgen nog minder kansen op betaalbaar wonen in hun eigen gemeente. Bovendien werk je ook de vergrijzing in de hand, hetgeen dan ook nog eens nefast is voor je belastingen.

Vergrijzing

In Ternat is het fijn samenleven voor jong en oud. Dat moet ook de visie voor de toekomst zijn. En dat moet je zorgen voor kansen voor jongeren om in Ternat te blijven.

SLIM GROEIEN

INWONERS +65
21%
VERHARDING
19%
BEVOLKINGSGROEI TEGEN 2050
cardio workout 9%

SAMENVATTING

SLIM EN GESTAAG GROEIEN OM TERNAT TE BLIJVEN

Tegen 2050 zijn we in Ternat, aan het huidig tempo, met 20 000 inwoners. Groot genoeg om de stevige uitdagingen van de toekomst samen aan te gaan, klein genoeg om bruisend, groen en landelijk Ternat te kunnen blijven.

Ternat leeft

Ternat is alom gekend voor haar bruisend verenigings- en sociaal leven. We staan bekend als een fijne gemeente waar mensen van alle leeftijden in nauw contact met elkaar leven. Dat is het DNA van Ternat en dat gooi je niet zomaar overboord. 

samen groeien om samen ternat te blijven