- SAMEN WORDT HET BETER
- THUIS IN TERNAT
- DE TOEKOMST VOOR TERNAT IS ROOSKLEURIG
- INFO@VOORTERNAT.BE
Uiteraard. De bouwpauze zou zogezegd toestaan om het Ruimtelijke Uitvoeringsplan Bebouwde Ruimte af te werken. De startnota van het plan was beloofd voor september 2023, een eerste keer naar december 2023 verschoven, daarna nog eens uitgesteld naar voorjaar 2024. We zijn in de zomer van 2024 en u mag eens raden: zou er een plan zijn? Wij vermoeden dat u het antwoord ook al kent. Dat plan is van groot belang: het moet een einde maken aan de willekeur en eindelijk vastleggen hoe en waar gebouwd mag worden in de gemeente. Het is ons dan ook een raadsel waarom dit cruciale dossier al zo lang aansleept. Door het getalm van de gemeente worden bouwers nu gestraft. Dat kan niet de bedoeling zijn.
Populistisch uithalen naar de vermeende ‘verappartementisering’ en 'verstedelijking' is naast de kwestie. Lintbebouwing en de grote vrijstaande villa hebben veel kwalijker gevolgen voor de ruimte en het landelijk karakter van de gemeente. De bouwpauze liet die voor de ruimte nadelige woonvormen ongemoeid. Dit is volledig in strijd met de aanbevelingen van deze tijd.
Goed of slecht, tot eind 2025 zou elk bouwproject voor een meergezinswoning automatisch niet vergund worden. Dat geldt ook voor wie bijvoorbeeld zijn huis wil opdelen voor de kinderen of met een architect werkt aan de plannen voor een cohousingproject.
IN AFWACHTING VAN EEN RUP kan de gemeenteraad wel een beleidskeuze formuleren, een visie opstellen en het college vragen om hiermee rekening te houden bij het afleveren van vergunningen.
We behouden de open ruimte die er nu is voor natuur, recreatie en landbouw. Nieuwe woningen passen we in in de bestaande woonkernen.
Als we geen nieuwe woonruimte willen aansnijden, moeten we binnen in het woongebied meer plaats maken voor wonen. We vullen niet zomaar alle beschikbare ruimte in, maar doen dat op een kwalitatieve manier. We werken met duidelijke richtlijnen voor bouwen, die rekening houden met de draagkracht van de omgeving.
Tegen 2050 zal onze bevolking met 9% toenemen. Dat zijn 645 extra kleine huishoudens (Bouwmeester Scan). Om aan die woningnood tegemoet te komen, hebben we nieuwe, compactere woonvormen nodig zoals cohousing of het opdelen van grotere huizen. Zo kunnen tegelijk meer mensen betaalbaar wonen.
Geen kernverdichting zonder kernversterking. Dichter bij elkaar wonen en het nog gezellig houden ook? Dat kan. Binnen de kernen vind je alles wat je dagelijks nodig hebt. Het zijn bruisende omgevingen met plaats voor handel, onderwijs, sport en cultuur, zorg en groen.
Met extra groen maken we van de kernen aangename plekken die beter bestand zijn tegen de uitdagingen van de toekomst zoals droogte, hitte en wateroverlast.
In Liedekerke is dat 41,1 %, in Affligem 35,6 % en in Roosdaal 29,4 %
In Liedekerke is dat 17,3 %, in Affligem 8,6 % en in Roosdaal 7,7 %
In Liedekerke is dat 1342, in Affligem 751 en in Roosdaal 535
Zoals te verwachten hield deze gemeenteraadsbeslissing voor een bouwpauze juridisch geen steek en heeft de gouverneur ze vernietigd. Het was voor Voor Ternat één van de redenen voor de onthouding.
Tegen 2050 zijn we in Ternat, aan het huidig tempo, met 20 000 inwoners. Groot genoeg om de stevige uitdagingen van de toekomst samen aan te gaan, klein genoeg om bruisend, groen en landelijk Ternat te kunnen blijven.
Ternat is alom gekend voor haar bruisend verenigings- en sociaal leven. We staan bekend als een fijne gemeente waar mensen van alle leeftijden in nauw contact met elkaar leven. Dat is het DNA van Ternat en dat gooi je niet zomaar overboord.