DE GAZET VOOR TERNAT

Rosie zorgt voor ‘Loemeks’ viergeslacht

VIER OP EEN RIJ

Rosie (What’s in a name?’) werd geboren op 30 juni 2023. Sindsdien laat ze alle harten rondom haar sneller slaan. En al zeker dat van mama Ines (Swaelens), oma Kristien en ‘moemoe’ Agnes. Een trots nieuw viergeslacht.

KUNSTRAAD KRIJGT VORM

Op de kunstraad, een initiatief van CC De Ploter en voormalig schepen Ines Swaelens, hebben kunstenaars en de gemeente elkaar opnieuw gevonden. Op 18 januari jongstleden werd de volgende gepland, helaas heeft de sneeuw roet in het eten gegooid. Nu is het zaak om deze hernieuwde banden effectief om te zetten in actie, ook dat is een kunst. Eentje waar we samen actief verder aan willen meewerken.

Bouw mee aan de klj

De KLJ draait goed, heel goed zelfs en dat is bijzonder goed nieuws. Ze doen het vandaag zo goed dat een nieuw lokaal een noodzaak is geworden. Dat bouw je natuurlijk niet zelf en dat kost ook aardig wat geld. Wil je zelf, en dat kan bijna letterlijk, een steentje bijdragen als particulier of bedrijf? Surf eens naar bouw.kljwambeek.be Op deze bijzonder fijne webstek vind je een overzicht van alle mogelijkheden, krijg je een goed beeld van de plannen voor de nieuwe lokalen en ontdek je op welke momenten en evenementen je kan gaan genieten en ondertussen ook kan steunen.

Ons mannetje staan

Veel nieuwe dames in onze laatste krant, maar de mannen van Voor Ternat zitten ook niet stil. Het evenwicht in onze fijne ploeg is organisch gegroeid zonder er zelf aan te moeten werken. In onze volgende krant vertellen we jullie alles over Dennis (Van der Putten) en zijn geweldig idee om mensen in Ternat nog meer te verbinden, Robin (Van Oplichtenberg) die zich ook kandidaat stelt en David (Evenepoel) die na vele jaren in het bestuur nu ook de stap naar de lijst zet. We nemen jullie dan ook mee in de ambities van onze (ondertussen) vaste waarden: Kris, Timo, Daan, Anna, Hannes, Hilde, Yo, Yaëlle, Marc, Chantal, Kathleen en Luc.

INES SWAELENS

Wat is het masterplan Lombeek? En vooral, waar zit men met het plan?

Het masterplan Lombeek. Het klinkt heel gewichtig en dat is het ook. Het plan moet een aantal scenario’s schetsen over de inrichting van centrum Lombeek, het kerkplein en de omliggende straten. Wie centrum Lombeek zegt, denkt uiteraard onmiddellijk aan CC De Ploter. Een nieuw jasje voor ons cultureel centrum maakt ook deel uit van dit plan. Voorlopig is het koffiedik kijken waar dit dossier juist zit, men houdt ons hier jammer genoeg volledig buiten.

Met het masterplan Lombeek kijkt de gemeente naar de toekomst van het dorpscentrum van Sint-Katherina-Lombeek. Wat is de ideale inrichting van het centrum als we deze ambities willen waarmaken?

De relatie met het omliggende landschap versterken.

De unieke kansen van een dorp in volle dynamiek optimaal benutten.

Een warm cultuurhuis voor iedereen. 

Een team van ontwerpers kreeg de opdracht ons centrum, van de spoorweg tot aan de Ploter, over het kerkplein tot het Sociaal Huis, opnieuw vorm te geven. Zij pakken de uitdagingen van vandaag aan en leggen de puzzel met open en groene ruimte, functies als wonen, mobiliteit, ondernemen en cultuur. Ze houden daarbij rekening met toegankelijkheid en leefbaarheid.

Is het Masterplan Lombeek hetzelfde als de heraanleg van het kerkplein?

Neen, al past het kerkplein wel in dat groter geheel. 

In 2019 werd organiseerde de gemeente al een grootschalig participatiemoment om samen met de burger na te denken over hoe het kerkplein in Lombeek er in de toekomst zou uitzien. Hieruit kwam een top 10 van aanbevelingen. Het bestuur ging daar verder mee aan de slag en maakte werk van een nieuw plan voor het Kerkplein.

Vandaag wacht dat plan nog op een goedkeuring van de Vlaamse Milieumaatschappij. Die buigt zich onder meer over de vraag of het plan voldoende rekening houdt met de waterdoorlaatbaarheid van de gebruikte materialen.

Wat denkt Voor Ternat hierover? Omwille van  de timing van het Masterplan en de heraanleg van het Kerkplein – waar ook een rioleringsproject bij hoort – lijkt het ons logisch om beide plannen op elkaar af te stemmen en alles als één groot geheel te bekijken.  Een nieuw kerkplein aanleggen dat niet past in het Masterplan, dat zou een gemiste kans zijn.

En wat met het nieuwe huis voor CC De Ploter?

Het huis van CC De Ploter is op. Het heeft nog steeds charme maar is afgeleefd. Het cultureel centrum is al even toe aan een nieuwe thuis.  Parallel met de start van het Masterplan, werd daarom een visie-traject opgestart rond een nieuw huis voor CC De Ploter. 

Dat visietraject moest een antwoord geven op de vraag: ‘Hoe moet het cultureel centrum van de toekomst eruit zien in Ternat?’ Het visietraject werd ondertussen, – na verschillende workshops en inspiratiemomenten –  afgerond. Het resultaat was een inspiratienota die werd overgemaakt aan het studiebureau dat het Masterplan Lombeek zal uittekenen. Zo kunnen zij in hun plannen rekening houden met de nieuwe Ploter en het CC van de toekomst verder ruimtelijk vormgeven. 

Grote uitdaging

De Lombeek – de beek – doorkruist het dorpscentrum. Deze beek wordt beheerd door de Vlaamse Milieumaatschappij. Logischerwijs zijn zij dus een partner in dit traject en dromen zij samen met ons van een groen dorpscentrum met hedendaagse oplossingen voor de klimaatuitdagingen en ruimte voor de beek.

Daarnaast kunnen we publiek-private samenwerkingen onderzoeken die kunnen zorgen voor nieuwe mogelijkheden. En tot slot moeten we ook het kerkgebouw betrekken bij dit Masterplan. 

Al deze elementen moeten in één Masterplan voor Lombeek gegoten worden: een grote uitdaging, maar vooral een grote opportuniteit om dit alles als één geheel te bekijken!

Wat is de volgende stap?

Op dit moment worden verschillende ontwerpoefeningen gemaakt en worden alle mogelijkheden in kaart gebracht.  Samen met de burger wil de gemeente dan evolueren naar een voorkeursscenario om te landen met een ontwikkelingsstrategie op schaal van Lombeek centrum. 

Het resultaat moet een uitvoerbaar plan zijn dat rekening houdt met de financiële haalbaarheid, de stedenbouwkundige en de architecturale kwaliteit, de mogelijke samenwerkingsverbanden en het uitwerken van een juridisch kader. Met dat plan kan het nieuwe bestuur na de verkiezingen aan de slag of dat hopen wij tenminste. 

Waar dromen we van?

Voor Ternat wil de  dorpskern verder zien ontwikkelen als een bruisende plek met meer open ruimte, meer groen, meer speelruimte, vlotte wandel- en fietsverbindingen en als interessante plek voor onze lokale ondernemers. Met het Masterplan Lombeek hopen we de leefbaarheid en de woonkwaliteit in de kern te verhogen. 

Voormalige schepenen Ines Swaelens en Timo Schoukens stonden mee aan de wieg van dit Masterplan. Net nu het project in een stroomversnelling kwam, moeten we het uit handen geven. Wij hopen dat dit project, samen met alle betrokken partners, verder gezet kan worden zodat de nieuwe bestuursploeg dit na de verkiezingen kan uitvoeren. 

Waar waren we gebleven?

Ieder huisje heeft zijn kruisje

DE SPEER VAN LONGINUS

Waar waren gebleven vorige keer? Ah ja, die wisselmeerderheid. Die dolk die Voor Ternat in het hart raakte, als was het de speer van Longinus, die op zijn beurt Christus doorboorde aan het kruis. En de befaamde bouwstop, die even snel door de gouverneur in de vuilbak werd gekeild als hij ondoordacht was opgemaakt. De bouwstop, dat populistisch riedeltje waar menig lokaal politieker voor het behoud van groen schreeuwt, maar ook een huis wil voor elk van zijn twee, drie of meer kinderen, liefst in Ternat, liefst een open bebouwing met tuin. Niets tegen kinderen, laat staan tegen het behoud van onze groene omgeving en natuur. Ik hunker zelfs naar mijn jeugd waar ik met de buurjongens de weides doorkliefde, of de akkers met maïs, het vel op onze armen opengereten door de scherpe bladeren, en kampen bouwde in de bossen. Die weides, die ook tot mijn grote droefheid, nu bebouwd zijn. Dus laat ons een boom en wat gras nog groen is.

VERDUBBELING

Maar goed, mensen moeten ergens terecht, en gezinnen moeten zich kunnen huisvesten. Onze bevolking neemt dan ook schrikwekkend snel toe. Het frappeerde mij laatst dat in mijn leven, sinds mijn geboorte tot nu dus, de wereldbevolking bijna verdubbeld is. In 1977, een jaar bekend voor de mindere Bordeaux-wijnen maar ook vanwege de prachtige kinderen die toen ter wereld kwamen, telde onze wereld zo’n 4,215 miljard inwoners. In 2023, een jaar bekend vanwege een ondergeplaste politiecombi, zattemanspraat recht uit het hart aan café ‘t Hemelrijk en de grootste politieke misvatting uit de geschiedenis van de gemeente Ternat, zijn we ondertussen al met 8,045 miljard. In België waren we in 1977 met 9,83 miljoen en vorig jaar met 11,7 miljoen. Tussen 2020 en 2023 is ons nationaal inwonersaantal  op drie jaar tijd even sterk gestegen als tussen 1970 en 1980 op tien jaar tijd, en zelfs dubbel zo veel als tussen 1980 en 1990. Cijfers die stof geven tot nadenken. Een gegeven dat gemeentelijk, nationaal, Europees én globaal moet bekeken worden.

 

RECONVERSIE

Die groei in onze nationale bevolking is natuurlijk niet enkel te wijten aan het feit dat mensen nu minder blabla en meer boemboem doen, maar ook bijvoorbeeld aan de veroudering van de bevolking, immigratie, en zoveel meer. Feit is dat we inderdaad moeten gaan nadenken hoe wij onze bevolking gaan huisvesten, en hoeveel groen je daar wil voor opofferen. Liefst geen natuurlijk, en dan ligt de sleutel bij reconversie. Huidige panden en terreinen die al ingenomen worden, herstructureren en aanpassen aan de sociale en economische evolutie.

 

DEBAT

Het debat rond ruimtelijke ordening is onlosmakelijk verbonden met de groei van de bevolking in je gemeente. Dat debat mogen we geenszins uit de weg gaan. We moeten samen naar oplossingen zoeken, met behoud van het DNA van je gemeente. Dat je daarbij zoveel mogelijk het groene karakter van je gemeente bewaart is vanzelfsprekend, daar hoef je geen bouwstop voor door te voeren.

,,

Wat is er aan de hand met de sociale woningen in Ternat?
anna parys

Ondanks het feit dat de wachtlijsten voor een sociale woning nog nooit zo lang waren, kent het aantal leegstaande sociale woningen in Ternat ongeziene hoogtes. Meerdere woonplaatsen in de Kastanjelaan, Begonialaan en Poodstraat blijven al maanden leeg, terwijl de panden er op het eerste gezicht prima uitzien.

Wat is dan het probleem? Tijdens de eerste gemeenteraadscommissie van 2024 kwam de Volkshuisvestingsmaatschappij langs voor wat tekst en uitleg. Volgens hen is deze massale en langdurige leegstand voornamelijk te wijten aan de hervormingen binnen het sociaal woonbeleid met het ontstaan van de woonmaatschappijen. Deze omvormingen brengen talrijke praktische implicaties met zich mee, die op hun beurt een enorm personeelsverloop veroorzaakt hebben. Daarnaast verwezen zij ook naar de logge manier van werken binnen overheidssystemen.  

De penibele situatie waarin de Volkshuisvestingsmaatschappij zich momenteel bevindt, roept tegelijk begrip en medelijden op. Toch neemt dat niet weg dat de wachtlijsten veel te lang zijn en dat de situatie moet veranderen. Het wordt tijd dat de bevoegde minister op deze problematiek gewezen wordt.

Voor Ternat gaat rond in Vlaanderen

Voor de mosterd moet je kennelijk in Ternat zijn. Waar Abraham de zijne haalt, kunnen we nog steeds niet met zekerheid zeggen, maar dat men in Gent de mosterd heeft gevonden in Ternat is wel duidelijk. Wij vinden het in elk geval straf dat de zaadjes die we geplant hebben in de smaak vallen. Eerlijk, we zijn er zelfs een beetje fier op.

Voor Ternat, Voor Gent, Voor Mechelen, Voor U

Dat ook Mechelen het voorbeeld is gevolgd, stemt ons zeer tevreden. Wij gaan hier niet beweren dat Bart Somers zijn mosterd is komen halen in Ternat. We achten de kans groter dat hij het voorbeeld van zijn liberale collega’s uit Gent heeft gevolgd. Blauw is roze geworden. Toeval bestaat in elk geval niet, voornamelijk in Gent is de naam, de stijl en kleurenkeuze quasi identiek aan de onze. In Mechelen heeft men er een kleine twist aan gegeven.

Gemeentepolitiek is een apart verhaal

Helaas hebben we geen intellectuele rechten op ons merk genomen. Jammer: de kas van Voor Ternat had met dank aan Gent en Mechelen dik gespijsd kunnen zijn. Dat net Gent en Mechelen, steden met Vlaamse politieke boegbeelden, met onze ‘lokale’ naam en werkwijze, over nationale partijgrenzen heen, naar de verkiezingen trekken, bewijst dat gemeentepolitiek een apart verhaal is. Ook in de Wetstraat beseffen ze dat intussen. De eerste aanzet van Voor U voor de nationale verkiezingscampagne pakt uit met ‘meer beweging en minder politiek in achterkamertjes’. Of we die wending op Vlaams niveau een goede zaak vinden, kunnen we vooralsnog niet zeggen. Je moet het een kans geven. Ze hebben in elk geval toch ook voor een licht andere kleur gekozen.

Lokaal engagement

Inwoners van een gemeente hebben duidelijk vaak het gevoel dat ze hun lokale engagement niet (meer) kwijt kunnen bij een landelijke partij en gaan samen op de barricaden staan. De gemeentepolitiek laat zich nog nauwelijks generaliseren in een nationaal plaatje. De grote ideologieën zijn landelijk sterk verbleekt en voor de politieke dossiers, die in onze gemeenteraad spelen, zijn ze al helemaal niet relevant meer. Het gevolg is dat het werven van (nieuwe jonge) leden steeds minder lukt vanuit de campagne-organisatie van een landelijke partij. En dat men, erger nog, in juni (als we de peilingen mogen geloven) een pak stemmen zal verliezen aan extremen die er wel in slagen om met nieuwe mensen een beweging op gang te brengen. In 2024 gaan wij hier in Ternat nog meer voor politiek van onderuit. Na alle crisissen is het hoog tijd om de strategische participatie effectief uit te rollen, met de burger in gesprek te gaan binnen een duidelijk kader en het burgerbudget dat op tafel ligt uit te voeren. Tenzij dat nog dit jaar gebeurt, maar daar hopen we niet op.