Elk voordeel heb zijn nadeel
Op zoek naar de beste oplossing voor Ternat, van(onder)uit Ternat

Vanuit de nationale politiek wordt er dezer dagen druk gezet om grotere gemeentes te creëren. Vanuit de traditionele partijen sijpelt die druk van hogerhand ook voelbaar door naar de gemeenten.

Enkele traditionele centrumpartijen staan – als we de peilingen, die doorgaans relatief correct zijn, mogen geloven – voor het grootste pak slaag uit hun geschiedenis bij de volgende federale verkiezingen in 2024. Meestal heeft dat niet enorm veel impact op de lokale verkiezingen (lokale politiek is een apart verhaal). Maar omgekeerd is lokale verankering en regionale schaalvergroting in een gebied waar men sterk staat, wel een goede manier om de partij in leven te houden. Het hoeft dus niet te verbazen dat traditionele partijen van bovenaf fusies aanmoedigen om hun toekomst te kunnen vrijwaren. In het het laatste onderzoek in Vlaanderen, waar we voorlopig enkel de samenvatting van hebben gekregen, blaast warm en koud. De conclusie is dat men het debat uitgebreid moet gaan voeren, maar vooral dat we vandaag zeker nog niet ver genoeg staan om hier überhaupt (goede) beslissingen in te nemen.

In Nederland staat men al heel wat verder wat het onderzoek naar de voor- en nadelen van een fusie betreft. Als er één ding door de jaren heen is veranderd dan is het wel de visie dat een fusie van onderuit moet komen en niet van bovenaf moet opgelegd worden.

Elk voordeel heb zijn nadeel. Wijze woorden die vaak worden toegeschreven aan een andere noorderbuur, Johan Cruijf, voor de voetballiefhebbers onder ons geen onbekende. Onderzoek heeft ondertussen aangetoond dat dit ook met fusies het geval is. Schaalvergroting is ontegensprekelijk een voordeel, maar er zijn verschillende manieren om die te verwezenlijken. Een fusie is er één van, maar garantie op succes is er niet. U weet wel: kleine kinderen, kleine problemen, grote kinderen, grote problemen. 

Een intergemeentelijke samenwerking uitbouwen is ook een optie, Vlaanderen beter en anders opdelen met gemeenschappelijke functies een andere. Bij zo een samenwerkingen hoef je het DNA van je gemeente niet voor de bus te gooien, en maak je de afstand tussen politiek en burger niet groter.

Lokale politiek is een heel ander verhaal dan nationale politiek, dat is nu net het mooie aan dat verhaal.

SAMEN THUIS IN TERNAT

DE TOEKOMST VOOR TERNAT IS ROOSKLEURIG